ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Καρκίνος του Προστάτη
Εισαγωγή
Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερη ηλικία. Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανότητες θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, τη συχνότητα εμφάνισής του, τα συμπτώματα που εμφανίζονται, την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του.

Καρκίνος του προστάτη εν συντομία
Σε σχέση με άλλα είδη καρκινωμάτων, ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται τις περισσότερες φορές βραδέως. Μερικές φορές επομένως δεν απαιτείται καθόλου θεραπεία, αλλά υπό στενή παρακολούθηση μπορεί να υπάρξει αναμονή σχετικά με την εξέλιξη του καρκινώματος. Τρόποι αντιμετώπισης αποτελούν η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η φαρμακευτική θεραπεία. Η εστιακή θεραπεία (Focal Therapy) εξελίσσεται. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αναφερόμενες θεραπείες συνδυάζονται. Η ηλικία, η γενική κατάσταση του ασθενή καθώς και η επέκταση και ο βαθμός κακοήθειας της νόσου παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της θεραπείας.
Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κακοήθης όγκος του προστάτη αδένα του άντρα. Διαφέρει από άλλου είδους καρκινώματα λόγω της βραδείας ανάπτυξής του, που παρατηρείται τις περισσότερες φορές. Στην τρίτη ηλικία αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό.
Οι γιατροί τονίζουν πόσο σημαντικό είναι οι ασθενείς να συμμετέχουν τακτικά σε εξετάσεις που αφορούν την έγκαιρη διάγνωσή του (συνιστάται η έναρξη από το 40ο – 45ο έτος της ηλικίας). Στα πρώτα στάδια του καρκίνου του προστάτη δεν παρουσιάζονται συμπτώματα.
Η θεραπεία έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας όταν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα και είναι περιορισμένος στον προστάτη. Τότε είναι δυνατή η πλήρης ίαση με χειρουργική επέμβαση.
Σχεδόν όλοι οι άνδρες μπορούν να θεραπευτούν πλήρως, όταν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα και όταν αυτός είναι περιορισμένος εντός του προστάτη αδένα.
Σαφής διάκριση πρέπει να γίνει από την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, η οποία προκαλεί κυρίως προβλήματα στην ούρηση, και η οποία περιορίζεται πάντα στον προστάτη.
Ο προστάτης περικλείει την ουρήθρα σαν δαχτυλίδι κάτω από την ουροδόχο κύστη. Πίσω από τον προστάτη βρίσκεται το ορθό, από το οποίο μπορεί ο προστάτης να ψηλαφηθεί από τον ιατρό στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου.
Ο προστάτης ανήκει στα αναπαραγωγικά όργανα του άντρα. Σε αυτόν παράγεται ένα μέρος του σπέρματος, όπως και στις δύο σπερματοδόχες κύστεις, οι οποίες εφάπτονται στον προστάτη.
Καρκίνος προστάτη: Συμπτώματα
Στον καρκίνο του προστάτη τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αργά.
Ο καρκίνος αναπτύσσεται και εξαπλώνεται αρχικά εντός του προστάτη. Επί συνεχιζόμενης ανάπτυξής του μπορεί να διασπάσει όμως την ινώδη κάψα, που περιβάλλει το όργανο, και να επεκταθεί στους παρακείμενους ιστούς. Μπορούν δηλαδή να επηρεαστούν οι σπερματοδόχες κύστεις, η ουροδόχος κύστη καθώς και το ορθό.
Όσο ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη μένει αδιάγνωστος, τόσο αυξάνει ενίοτε και η πιθανότητα τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν μέσω της λέμφου ή αιματογενώς και να δημιουργηθούν μεταστάσεις. Αυτό μπορεί, για παράδειγμα, να συμβεί στους λεμφαδένες της πυέλου, αλλά και σε άλλα όργανα του σώματος. Η συχνότερη εντόπιση των μεταστάσεων είναι τα οστά (σπονδυλική στήλη, πλευρά και οστά της πυέλου). Μεταστάσεις μπορούν να εμφανιστούν ωστόσο και στο ήπαρ όπως και στους πνεύμονες.
Τυπικά συμπτώματα, που έγκαιρα μπορεί να υποδεικνύουν έναν κακοήθη όγκο του προστάτη δεν υπάρχουν. Η συχνά αργή ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη διαφέρει από άλλους κακοήθεις όγκους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διαταραχές της ούρησης από σύνθλιψη της ουρήθρας συνήθως να εμφανίζονται μόνο όταν ο όγκος είναι ήδη μεγάλος και πολλές φορές έχει εξαπλωθεί ήδη σε όλο τον οργανισμό. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνδρες να υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο.
Συμπτώματα ενός, πολλές φορές, προχωρημένου καρκινώματος του προστάτη αποτελούν τα εξής:
- Δυσκολία στην ούρηση
- Αιματουρία (αίμα στα ούρα) ή αιματοσπερμία (αίμα στο σπέρμα)
- Πόνος κατά την εκσπερμάτιση, πόνος σε ράχη, πύελο η ισχία
- Στυτική δυσλειτουργία
Επί ύπαρξης των παραπάνω συμπτωμάτων συνιστάται η άμεση επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό ή στον ουρολόγο. Μόνο ο γιατρός μπορεί να κρίνει αν τα συμπτώματα αυτά αποτελούν αιτία για περαιτέρω διαγνωστική προσέγγιση.
Καρκίνος προστάτη : Πρόληψη
Ο προληπτικός έλεγχος είναι χρήσιμος στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.
Στόχος κάθε προληπτικής εξέτασης είναι η έγκαιρη διάγνωση μιας πάθησης. Συγκεκριμένα η διάγνωση θα πρέπει να γίνεται τη στιγμή που ο καρκίνος δεν δημιουργεί ακόμα συμπτώματα, όταν είναι μικρός και τοπικά εντοπισμένος. Τότε οι πιθανότητες για αποτελεσματική θεραπεία και ίαση είναι πολύ μεγάλες.
Προληπτικός έλεγχος προτείνεται σε όλους τους άνδρες άνω των 40 ετών μια φορά το χρόνο σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής εταιρείας (EAU).
Στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου είναι απαραίτητη η ψηλάφηση του προστάτη καθώς και η διενέργεια μιας εξέτασης αίματος για προσδιορισμό του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) (η εξέταση καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ).
Ψηλάφηση του προστάτη (δακτυλική εξέταση)
Στα πλαίσια της προληπτικής εξέτασης είναι απαραίτητη η ψηλάφηση του προστάτη. Ο ιατρός θα ψηλαφήσει και τα έξω γεννητικά όργανα, θα εξετάσει τη βουβωνική χώρα άμφω, θα πάρει το ιστορικό του ασθενή και θα τον ρωτήσει για πιθανά συμπτώματα που μπορεί να έχει.
Κατά την ψηλάφηση ο γιατρός εξετάζει με το δάχτυλό του τον προστάτη μέσω του ορθού του ασθενή (δακτυλική εξέταση). Τα καρκινώματα του προστάτη εντοπίζονται συνήθως στο τμήμα του αδένα, το οποίο βρίσκεται προς τη μεριά του ορθού. Μια σκλήρυνση του προστάτη κατά την ψηλάφηση μπορεί να εγείρει την υποψία καρκινώματος. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η διαπίστωση κάθε καρκινώματος του προστάτη με αυτόν τον τρόπο. Ειδικά μικροί όγκοι πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτοί κατά την ψηλάφηση.
ΤΕΣΤ – PSA
Με την εξέταση αίματος προσδιορίζεται το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Το PSA είναι μια πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη. Σε μικρές ποσότητες το PSΑ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Οι φυσιολογικές τιμές του PSΑ σε άνδρες είναι μεταξύ 0 έως 4 ng/ml. Επί καρκινώματος προστάτη το PSA είναι αυξημένο κατά την εξέταση του αίματος.
Ισχύει όμως και το εξής: Η αύξηση της τιμής του PSA και μόνο δεν είναι απόλυτη ένδειξη για καρκίνο του προστάτη. Υπάρχουν επίσης πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για μία διαφοροποίηση στην τιμή του PSA :
- Η φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα)
- Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη
- Η λήψη αίματος άμεσα μετά την ψηλάφηση του προστάτη.
Οι εξετάσεις δείχνουν ότι μόνο ένας στους τέσσερεις άνδρες έχουν τελικά καρκίνο προστάτη όταν το PSA είναι μεταξύ 4 έως 10 ng/ml.
Αντιθέτως ισχύει και το εξής: Όπως ειπώθηκε μια αυξημένη τιμή του PSA δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για καρκίνο του προστάτη. Όμως και μια φυσιολογική τιμή του PSA δεν αποκλείει και απόλυτα την ύπαρξη καρκινώματος του προστάτη. Για αυτό το λόγο είναι και σημαντική η ταχύτητα αύξησης του PSA μεταξύ των διαφόρων μετρήσεων (PSA – Velocity).
Καρκίνος προστάτη : Διάγνωση
Επί υποψίας καρκινώματος προστάτη ο γιατρός αρχικά θα ψηλαφίσει τον προστάτη και θα προσδιορίσει την τιμή του PSA. Αν ενισχυθεί περαιτέρω η υποψία τότε μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια βιοψίας του προστάτη.
Όταν υπάρχει υποψία καρκινώματος του προστάτη, η διερεύνηση ξεκινάει αρχικά με την ψηλάφηση του προστάτη (δακτυλική εξέταση). Ο προσδιορισμός της τιμής του PSA, η οποία γίνεται με την εξέταση αίματος, θα πρέπει να γίνεται πριν την ψηλάφηση του προστάτη ή κάποιες μέρες αργότερα.
Αν υπάρχει υποψία καρκινώματος προστάτη, αυτό μπορεί τελικά να αποκλεισθεί ή να επιβεβαιωθεί μόνο με δειγματοληψία από τον προστάτη αδένα (βιοψία προστάτη).
Σήμερα θα πρέπει να διενεργείται πριν από τη βιοψία του προστάτη μία ειδική μαγνητική τομογραφία (πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη – mpMRI). Με την συγκεκριμένη εξέταση είναι δυνατός ο εντοπισμός της ύποπτης περιοχής εντός του προστάτη, από όπου μπορεί να ληφθεί κατευθυνόμενα βιοψία (Fusion Biopsy).
Εάν επιβεβαιωθεί πράγματι ο καρκίνος του προστάτη, διενεργείται στη συνέχεια με περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις η σταδιοποίηση του καρκινώματος.
Η βιοψία του προστάτη αδένα
Κατά τη διάρκεια της βιοψίας λαμβάνονται με τη βοήθεια ειδικής βιοπτικής βελόνας ιστοτεμάχια προστάτη αδένα μέσω του εντέρου (ορθού). Λαμβάνονται συνήθως δώδεκα έως δεκαοκτώ ιστοτεμάχια. Με τη βοήθεια μιας κεφαλής υπερήχου (διορθικός υπέρηχος), που εισάγεται μέσω του πρωκτού στο ορθό, ο προστάτης αποτυπώνεται στην οθόνη του υπερήχου και έτσι γίνεται δυνατή η λήψη του ιστοτεμαχίου.
Επί προηγηθείσας πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη μπορεί να ληφθεί στοχευμένα λήψη βιοψίας από την ύποπτη περιοχή (στοχευμένη βιοψία – FUSION BIOPSY). Τα δεδομένα της μαγνητικής τομογραφίας που έχουν ληφθεί, μπορούν να μεταφερθούν στον υπέρηχο που θα χρησιμοποιηθεί για την διενέργεια της βιοψίας.
Η εξέταση του ιστοτεμαχίου απο τον Παθολογοανατόμο με το μικροσκόπιο και την ανοσοϊστοχημική μέθοδο (όταν χρειάζεται) προσφέρει εκτός από την ιστολογική επιβεβαίωση του καρκινώματος του προστάτη, επιπλέον σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τύπο και την επιθετικότητα του καρκινώματος. Αυτό είναι σημαντικό για το σχεδιασμό της θεραπείας.
Περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις
Τα περαιτέρω διαγνωστικά μέτρα και έτσι ο προγραμματισμός της θεραπείας εξαρτώνται από την εξάπλωση του όγκου, από τον βαθμό επιθετικότητας, και από την ύπαρξη τυχόν μεταστάσεων σε λεμφαδένες της πυέλου ή σε άλλα σημεία του σώματος.
Ανάλογα με την κάθε περίπτωση διενεργούνται οι εξής διαγνωστικές εξετάσεις:
- Με τη βοήθεια του υπερήχου μπορεί να ελεχθεί αν ο όγκος έχει διασπάσει την κάψα του προστάτη, η οποία περιβάλλει τον προστάτη ή αν υπάρχει ήδη εξάπλωση στις σπερματοδόχες κύστεις. Πληροφορίες μπορεί να δώσει επίσης η αξονική όπως και η μαγνητική τομογραφία.
- Με τη βοήθεια του σπινθηρογραφήματος των οστών μπορεί να διαπιστωθεί αν ο όγκος του προστάτη έχει επεκταθεί στα οστά. Η εξέταση αυτή είναι χρήσιμη όταν η τιμή του Psa είναι πάνω από 20 ng/ml ή όταν υπάρχουνε ενδείξεις για ανάπτυξη μεταστάσεων στα οστά. Για το σκοπό αυτό μικρές ποσότητες μιας ραδιενεργού ουσίας εγχύονται στην κυκλοφορία του αίματος , η οποία εν συνεχεία συσσωρεύεται στα οστά, όταν έχουν προσβληθεί από τη νόσο. Μία κάμερα που καταγράφει την ραδιενεργή ακτινοβολία, ανιχνεύει τις περιοχές που είναι ύποπτες για μεταστάσεις.
- Γενικές εξετάσεις αίματος, οι οποίες διενεργούνται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς πριν από οποιοδήποτε προγραμματισμό θεραπείας. Είναι χρήσιμες κυρίως για τον έλεγχο της γενικής κατάστασης του ασθενή, για παράδειγμα στην διαπίστωση ικανότητας λήψης αναισθησίας πριν από το χειρουργείο.
Ταξινόμηση κακοήθων όγκων του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη δημιουργείται κυρίως από κύτταρα του προστατικού αδένα και κατά συνέπεια συγκαταλέγεται στην ομάδα των αδενοκαρκινωμάτων. Η θεραπευτική προσέγγιση θα εξαρτηθεί κυρίως από την έκταση καθώς και από το βαθμό κακοήθειας του όγκου. Τις πληροφορίες αυτές μπορεί να τις λάβει κανείς εκτός άλλων από τα αποτελέσματα της βιοψίας του προστάτη.
Η ταξινόμηση του όγκου γίνεται με δύο τρόπους
- Βαθμολογία Gleason:
Στον καρκίνο του προστάτη το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η κλίμακα κατά Gleason (κατά τον Αμερικανό Ιατρό Dr.Donald Gleason) που περιγράφει την κακοήθεια των όγκων. Εδώ τα κύτταρα τα οποία ανευρίσκονται στους ιστικούς κυλίνδρους κατά την βιοψία του προστάτη διαιρούνται σε ομάδες. Οι δύο τύποι κυττάρων που εμφανίζονται συχνότερα και αποτελούν τις μεγαλύτερες ομάδες αξιολογούνται σύμφωνα με μία κλίμακα μεταξύ 1 (σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με υγιή κύτταρα) και 5 (έντονα διαφοροποιημένα συγκριτικά πολύ κακοήθη). Προς μέτρηση οι δύο τιμές δίνουν το αποτέλεσμα Gleason.
- Αξιολόγηση κατά TNM:
Το σύστημα αυτό λαμβάνει υπόψη με το γράμμα Τ το μέγεθος του όγκου και την τοπική επέκταση, με το γράμμα Ν τη συμμετοχή των λεμφαδένων και με το γράμμα Μ τις μεταστάσεις δηλαδή τις δευτερογενείς εντοπίσεις του όγκου. Η αριθμοί μετά από κάθε γράμμα δείχνουν ακριβέστατα το μέγεθος και την έκταση (Τ1-4) την απουσία ή την παρουσία των προσβεβλημένων λεμφαδένων (Ν0 ή Ν1) και την απουσία ή την παρουσία μεταστάσεων (Μ0 ή Μ1).
Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
Η θεραπεία εξαρτάται από το βαθμό κακοήθειας όπως και από το βαθμό της επέκτασης του όγκου.
Εντοπισμένος καρκίνος του προστάτη
Σε αρχικά στάδια (Τ1 και Τ2), όταν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος στον προστάτη, η θεραπεία είναι εφικτή μετά από χειρουργική επέμβαση. Εναλλακτική θεραπεία αποτελεί η ακτινοβολία.
Σε ηλικιωμένους ασθενείς, με μικρής έκτασης και λιγότερο επιθετική κακοήθεια, είναι δυνατή η προσεκτική παρακολούθηση και η έναρξη θεραπείας επί περαιτέρω ανάπτυξης του καρκινώματος. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας αρχικά, προσδιορισμό του PSA ανά τακτά διαστήματα, όπως και τακτική εξέταση με ψηλάφηση του προστάτη, υπερηχογραφικό έλεγχο του προστάτη και εκ νέου βιοψία σε μελλοντικό χρόνο. Επιπλέον είναι δυνατή η φαρμακευτική θεραπεία σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας όπως και σε ασθενείς με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Η πλήρης ίαση όμως με αυτόν τον τρόπο δεν είναι δυνατή.
Ως νέα θεραπευτική επιλογή προσφέρεται η λεγόμενη τοπική θεραπεία (Focal Therapy) σε μικρούς όγκους, η οποία καταστρέφει την καρκινική εστία εκλεκτικά με διατήρηση του προστάτη.
Προχωρημένος καρκίνος του προστάτη
Όταν ο όγκος έχει επεκταθεί πέραν του προστάτη όπως, για παράδειγμα στις σπερματοδόχες κύστεις ή στο ορθό (Τ3 και Τ4), χωρίς όμως ανεύρεση μεταστάσεων σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα, είναι δυνατή η ίαση με χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό ακτινοθεραπείας και ορμονοθεραπείας. Tα ποσοστά επιβίωσης ωστόσο είναι υψηλότερα με τη διενέργεια επέμβασης στον εντοπισμένο-προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.
Μεταστατικός καρκίνος του προστάτη
Σε περίπτωση εξάπλωσης του όγκου σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα η μόνη θεραπεία είναι φαρμακευτική (ανδρογονικός αποκλεισμός, χημειοθεραπεία).
Χειρουργική επέμβαση
Όταν το καρκίνωμα εξακολουθεί να είναι περιορισμένο στον προστάτη, η χειρουργική επέμβαση αυξάνει τις πιθανότητες για πλήρη ίαση. Στην ριζική προστατεκτομή αφαιρούνται μαζί με τον προστάτη και οι σπερματοδόχες κύστεις και αναλόγως του κινδύνου (προκύπτει από το PSA και το Gleason Score) και οι πυελικοί λεμφαδένες.
Σήμερα προσφέρεται πλέον η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε σχέση με τη ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος διενεργείται η επέμβαση με λεπτά εργαλεία τα οποία τοποθετούνται στην περιοχή της κοιλιάς και τα οποία ελέγχονται μέσω της κονσόλας.
Οι παρενέργειες τις ριζικής προστατεκτομής σήμερα έχουν μειωθεί σημαντικά με τις καινοτόμες χειρουργικές μεθόδους, όπως τη Retzius Sparing ρομποτική ριζική προστατεκτομή .
Η ριζική προστατεκτομή είναι μία τεχνικά απαιτητική χειρουργική επέμβαση και θα πρέπει να διενεργείται από χειρουργούς με μεγάλη εμπειρία σε αυτό τον τομέα.
Πρωτόκολλο παρακολούθησης μετά τη θεραπεία
Η παρακολούθηση διενεργείται και έχει ως σκοπό:
- την έγκαιρη διάγνωση της πιθανής υποτροπής της νόσου και την έναρξη συμπληρωματικής θεραπείας
- τη διάγνωση επιπλοκών και παρενεργειών της προηγηθείσας θεραπείας
Ακράτεια ούρων
Ακράτεια ούρων είναι η αδυναμία συγκράτησης των ούρων. Συνήθως η διαταραχή αυτή είναι μόνο προσωρινή, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μόνιμη.
Η Retzius Sparing ρομποτική ριζική προστατεκτομή προσφέρει γρήγορη αποκατάσταση της εγκράτειας των ούρων μετεγχειρητικά. Υπερέχει της συμβατικής πρόσθιας ρομποτικά υποβοηθούμενης ριζικής προστατεκτομής (ΑΑ-RARP), καθώς ο χρόνος επανόδου της εγκράτειας των ούρων είναι ταχύτερος, ενώ τα ποσοστά των ασθενών με εγκράτεια ούρων είναι υψηλότερα. Η επάνοδος της εγκράτειας των ούρων σε διάστημα 7 ημερών από την αφαίρεση του καθετήρα ανέρχεται σε ποσοστό 91% των ασθενών.
Στυτική δυσλειτουργία
Τα καλά νέα: Η παραγωγή των ανδρικών σεξουαλικών ορμονών δεν επηρεάζεται με τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι διατηρείται η σεξουαλικότητα και ο οργασμός. Μετεγχειρητικά ωστόσο, μπορεί να παρατηρηθεί στυτική δυσλειτουργία. Με την ρομποτική ριζική προστατεκτομή και τη μέθοδο Retzius Sparing διατηρείται ο κλάδος της αιδοιικής αρτηρίας, όταν υπάρχει, καθώς και το φλεβικό πλέγμα του Santorini, το οποίο χρησιμεύει στην αιμάτωση του πέους, σε αντίθεση με την πρόσθια-συμβατική ρομποτική ή ανοιχτή προσέγγιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η στυτική λειτουργία να αποκαθίσταται σε ποσοστό 71-81% των ασθενών εντός 12 μηνών.
Αίτια και παράγοντες κινδύνου
Ηλικία
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξάνεται με την ηλικία. Πάνω από 80% όλων των ανδρών, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
Γενετική προδιάθεση
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό της γενετικής προδιάθεσης κυμαίνεται μεταξύ 5-10%. Είναι γνωστό ότι η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου προστάτη είναι διπλάσια σε άντρες, στους οποίους ο πατέρας τους ή τα αδέρφια έχουν την ίδια νόσο. Ταυτοχρόνως αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου προστάτη σε νεότερη ηλικία.
Διατροφή, κάπνισμα
Δεν είναι σαφές εάν η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το υπέρβαρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου.
Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και αυξημένης συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη έχει αποδειχτεί.
The Expert
Ο Δρ.Αθανάσιος Κατόγλου είναι χειρουργός ουρολόγος. Είναι εκπαιδευθείς και μετεκπαιδευθείς επί εξαετία στη Γερμανία και είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Würzburg/Γερμανία. Εφαρμόζει ως ένας από τους μοναδικούς χειρουργούς ουρολόγους στην Ελλάδα την καινοτόμα ρομποτική χειρουργική τεχνική Retzius Sparing για την εντόπιση του καρκίνου του προστάτη, μετά από εκπαίδευση που έλαβε το 2018 και 2019 από τον Καθηγητή Prof. Schwentner στην Κλινική Diakonie Stuttgart/Γερμανία, στην οποία διενεργούντα ετησίως 400 ριζικές προστατεκτομές.
Πηγή
Leitlinienprogramm Onkologie (Deutsche Krebsgesellschaft, Deutsche Krebshilfe, AWMF): Interdisziplinäre Leitlinie der Qualität S3 zur Früherkennung, Diagnose und Therapie der verschiedenen Stadien des Prostatakarzinoms, Langerversion 5.1., 2019, AWMF Registernmmer: 043/022OL, Online: https://www.leitlinienprogramm–onkologie.de/fileadmin/user_upload/Downloads/Leitlinien/Prostata_5_0/LL_Prostatakarzinom_Langversion_5.1.pdf (Πρόσβαση 22.10.2020).
ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ
ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ
Email: info@uroclinic.gr
Επικοινωνία

Πανόραμα | Τ.Κ 552 36 | Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 380000 & 2310 390639
Ώρες Ιατρείων
ΔΕΥ-ΠΑΡ (κατόπιν ραντεβού): 9:00-14:00
Μέλος σε:



© Copyright 2020 UroClinic.gr – Ουρολογική Κλινική
Developed by Que – Healthcare Marketing | All rights reserved