Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η αυτοεξέταση του όρχεος;

Οι ουρολόγοι συνιστούν όλους τους νεαρούς άνδρες και ενήλικες ηλικίας 14 έως 45 ετών να ελέγχουν τακτικά τους όρχεις τους μία φορά το μήνα: κατά προτίμηση σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια ενός ζεστού μπάνιου, γιατί αυτό χαλαρώνει το δέρμα του οσχέου και οι όρχεις ψηλαφώνται πιο εύκολα .

Σε τι δίνουμε προσοχή;

Ύποπτη   είναι μια  μονόπλευρα ανώδυνη διόγκωση  ή σκλήρυνση του όρχεος  ή ένα μικρό, σκληρό ανώδυνο εξόγκωμα στον όρχι. Ένα αίσθημα βάρους ή ένα τράβηγμα στην περιοχή των όρχεων μπορεί επίσης να αποτελεί προειδοποίηση.

Με την εξάσκηση  η αυτοεξέταση των όρχεων γίνεται γρήγορα ρουτίνα και απαιτεί πλέον  λίγο χρόνο.

 

1.        Πρώτα ψηλαφούμε το όσχεο και τους όρχεις με ανοιχτή παλάμη από κάτω και μετακινούμε ήπια πάνω-κάτω. Με τον τρόπο αυτό αποκτούμε  αίσθηση για το βάρος και το μέγεθος των όρχεων.

2.       Στη συνέχεια, ψηλαφούμε  κάθε όρχι ξεχωριστά: Για να το κάνουμε αυτό, θα κυλήσουμε τον κάθε  όρχι μεταξύ   του αντίχειρα (επάνω) όπως  και του δείκτη και του μέσου δάκτυλου (κάτω). Με αυτό τον τρόπο είναι εύκολη η ψηλάφηση μιας ανομοιομορφίας ή ενός κόμπου.

3.       Ψηλαφούμε και την επιδιδυμίδα, η οποία βρίσκεται σαν καπέλο στην κορυφή και εξωτερική πλευρά  του όρχεος, και που μπορεί εύκολα να εκληφθεί ως μη φυσιολογικό εύρημα.

Τέλος, ελέγξτε στον καθρέφτη εάν υπάρχει κάποιο πρήξιμο στην περιοχή του οσχέου.

Βρέθηκε κάτι ύποπτο;

Σε περίπτωση αλλαγών στους όρχεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ουρολόγο χωρίς καθυστέρηση. Με ψηλάφηση και υπερηχογραφική εξέταση καθώς και εξέταση αίματος, ο ουρολόγος μπορεί να διευκρινίσει περαιτέρω   την υποψία όγκου των όρχεων.